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Copyright Vignobles Pierre-Emmanuel Janoueix 2012

VIGNOBLES PIERRE-EMMANUEL JANOUEIX

  M o n t a g n e - S a i n t - E m i l i o n   -   P o m e r o l   -   S a i n t - E m i l i o n   G r a n d   C r u

Vineyard

Surface : 1,8 ha / 4.20 acres.                                             Grape variety : 100 % Merlot.

Age of the vines : 55 years.                                               Density of plantation : 6 000 vinestocks / ha.

Soil type : sandy-gravelly, with iron oxydes.                         Sun exposure : West / Southwest facing.


Vine-growing

Integrated farming, based on the vineyard observation.

Natural grass growing to contribute to the biodiversity. Double Guyot pruning. Disbudding.


Harvests

Green harvests and leaves thinning-out.

Hand-made picking then selecting on table.                           Yields : 42 hl / ha.


Wine-making

Vinification in thermo-regulated stainless steel tank. 30-day maceration.


Ageing

Ageing during18 months in new Bordeaux traditional barrels.


Production

8 500 bottless.                                                                 Bottling date : in July, 2 years after harvesting.

CHÂTEAU PIERHEM

The nobility


The property has been bought by Pierre Janoueix in 1964 and was then called Château Grands Sillons Gabachot.

Succeeding his father, Pierre-Emmanuel Janoueix took over the family vineyard in 2000, with the ambition to perpetuate the quality.


He began to entirely renew the wine storehouse of Pomerol and to equip it in thermoregulation.

The vineyard, henceforward 100 % Merlot, benefited too from some transformations : replacement of the missing stocks, work of grounds, natural grass-growing to contribute to the biodiversity, reduction of the yields by 20 %.

To optimize the harvests quality, green grape harvests and double-thinning-out of leaves are realized. Once manually harvested, grapes are again selected on table.

This rigorous work has already been rewarded and makes Château Pierhem the rising star of Pomerol.

Consumption             To drink after 4-5 years. Ageing potential of 15 years. Serve at 16°C (60.8°F).

Download the Data Sheet

TECHNICAL DATA

AWARDS

*** Excellent wine in VINO! Magazine (Summer 2012 - Belgium).


16/20 in Le Point (8 Sept. 2011 - French national magazine) - Dégustation des primeurs : "Fruits noirs, moka, bouche ronde, souple, bien fruitée, assez fin, élégant, délicat, petits tanins en finesse, long, serré et tendu."


1* outstanding top value in Le guide Hachette des Vins 2013 : "Contraction du prénom de Pierre-Emmanuel Janoueix, descendant d’une de ces nombreuses familles corréziennes établies dans le Libournais, ce domaine propose un 2009 de belle facture. Le nez mêle en toute harmonie les fruits noirs et rouges mûrs, les épices douces et le grillé de la barrique, mâtinés de nuances florales. La bouche se révèle riche, ronde et douce, épaulée par des tanins fins, un rien plus fermes en finale, que trois à cinq ans de garde devraient affiner."

94/100 in Fine Wine Le Journal - Top 100 Primeurs 2009 : "Très joli nez de fruits noirs à maturité avec des notes tendrement boisées, légères et caressantes accompagnées d’épices douces et de notes grillées un peu fumées. Très belle tenue en bouche, du gras, du caractère et de la profondeur qui intègrent volontiers ces tanins puissants. C’est un vin tout en harmonie avec de l’acidité et une très longue et délicate finale. Un grand vin !"

Bronze Medal in Concours de Bordeaux des Vins d'Aquitaine 2011.


Silver Medal in Concours Général Agricole de Paris 2010.


14,5/20 in Le Point (2008 - French national magazine) - Dégustation des primeurs : "Fruits noirs, épices, pain d'épice, boisé flatteur, bouche dense, onctueuse, un peu accrocheuse mais longue."

3* in Decanter (United-Kingdom) : "Oaky nose, a chunky palate. Good, but not inspiring. Finish is fair. Will improve and be very attractive. Drink from 2011. (15.6 points)"


Gold Medal in Concours de Bordeaux des Vins d'Aquitaine 2007.


Silver Medal in Concours Général Agricole de Paris 2006.


4* very great wine in La Revue du Vin de France (Sept. 2004) : "Encore une révélation : le vin possède le nez de framboises et de pruneau qui fait dire de ce type de Pomerol qu'il est le bourgogne du Bordelais. Sa texture veloutée et sa longueur le rendent immédiatement gourmand et prêt à boire, mais nous pensons qu'il dispose du fond nécessaire à un bon vieillissement. Si le prix est raisonnable, il ne faut pas le manquer."

1* outstanding top value in Le Guide Hachette des Vins 2005 : "e nouveau cru, créé en 2000 par Pierre-Emmanuel Janoueix lorsqu'il a repris les propriétés familiales, fait suite au Château Grands Sillons Gabachot, qui demeure cependant second vin de l'exploitation. Paré d'une jolie robe rubis intense et vif, ce 2001 associe au nez des arômes de fruits cuits, de vanille de cannelle et d'épices. La bouche est agréable et harmonieuse, avec de la vinosité, une structure équilibrée et une finale souple et délicate. Une bouteille à ouvrir dans deux à cinq ans et à servir avec des volailles rôties."

91/100 in Wine Spectator (2002 - USA) - Bordeaux 2001 : "Plenty of tobacco and berry character in this young wine, with smoke and plum on the aftertaste. Medium to full bodied, with a long finish. -- J.S. (James Suckling)"

CHÂTEAU PIERHEM 2011


CHÂTEAU PIERHEM 2010



CHÂTEAU PIERHEM 2009











CHÂTEAU PIERHEM 2008


CHÂTEAU PIERHEM 2007





CHÂTEAU PIERHEM 2005


CHÂTEAU PIERHEM 2004


CHÂTEAU PIERHEM 2001

A L C O H O L   A B U S E   I S   D E T R I M E N T A L   T O   Y O U R   H E A L T H ,   D R I N K   W I T H   M O D E R A T I O N .